Skip links

HNY! Frank & Menno blikken terug op 2020

Na een onverwachts, raar en rumoerig jaar wensen wij iedereen een mooi en gezond 2021 toe. Wij blikken graag nog eenmaal terug om vervolgens vol energie dit nieuwe jaar in te gaan.

Net als bij iedereen, was de start van 2020 allemaal nog heel normaal. Bij Sustay startte de maand januari onder andere met activiteiten voor ons project Eikenhout Houten, lanceerden wij digitaal onze whitepaper over succesvol samenwerken met woningcorporaties (leestip: ontdek de pdf hier) en werd de gebiedsontwikkeling in Nieuw-Middelland Woerden en de ondertekening van CLT houtbouw project Brahmslaan Leiden feestelijk gevierd.

Erg veel belangstelling bij project Eikenhout Houten in januari 2020

Toen brak maart aan en werd alles anders. Het COVID-19 virus bleek behoorlijk impact te hebben op de wereld, op Nederland en zo ook op Sustay. Collega’s hadden ineens de kinderen met schoolactiviteiten thuis, Verde Vista Zoeterwoude en Handelskade Oude Tonge werden bescheiden opgeleverd, een event werd afgelast, besprekingen werden uitsluitend online gevoerd en ons kantoor ging zelfs een tijd dicht (net als die van vele relaties van ons). Ja, de zon scheen flink buiten, maar voor iedereen was het een rare, onzekere tijd. We werden allen weer wakker geschud wat echt belangrijk is in het leven en de zichtbaarheid van vitale beroepen kwam bovendrijven. Inclusief soms luid applaus, maar nog altijd niet met voldoende zicht op een betaalbare woning.

Nieuwe teamleden Victor, Pieter & Guido worden verwelkomd door Frank & Jimmy

De zomer brak aan, versoepelingen volgden en dit gaf iedereen even adem. Bij Sustay gingen, gezien de enorme krapte op de woningmarkt, de activiteiten gewoon door. Sterker nog, we vernieuwden deels ons team en heette met veel plezier Victor, Pieter en Guido van harte welkom. Het hele jaar bleven we zoeken naar nieuwe mensen, iets waarmee we doorgaan in het nieuwe jaar. Lijstjes werden nog steeds opgesteld en hartje zomer belandde Sustay wederom in de ‘Top20 Woningontwikkelaars’ van PropertyNL. Een prettige bevestiging na jaren van flinke inzet voor meer betaalbare huurwoningen in Nederland.

Dat laatste werd concreet zichtbaar toen begin september project De Schaloen in Den Haag feestelijk werd ondertekend. Hier gaan we samen met woningcorporatie Staedion een verouderde woonwijk slopen en voorzien van bijna 600 betaalbare en duurzame huurwoningen, verdeeld over middenhuur én sociale huur. Door alles keurig op 1,5 meter afstand te organiseren konden we dit met een mooi, betrokken gezelschap vieren. De leuke video van deze dag en meer info over het project is hier terug te vinden.

De Schaloen Den Haag: sociale huur & middenhuur

2020 was tevens het jaar dat in het teken stond van verdere groei, ontwikkeling en een scherpere propositie inclusief nieuwe huisstijl en website. Samen met ons gedreven team en extern De Plekkenmakers beseffen we ons nog meer dat Sustay niet alleen in, maar vooral ook aan de woningmarkt wil werken. Het lanceren van de landelijke ‘Middenhuur Award’ is daar een mooi voorbeeld van. We zijn ons er tevens bewust van dat onze woonproducten hard nodig zijn, echter dat de sector een groot aandeel heeft in de wereldwijde CO2 uitstoot. Niettemin zijn wij van mening dat betaalbaar wonen én een duurzame omgeving samen kunnen smelten. Het start met anders denken om vervolgens ernaar te handelen. Alleen dan is verandering, die hard nodig is, mogelijk. Sustay zal binnen het thema betaalbaar wonen meer en meer gaan inzetten op een duurzame productiewijze. Zo waren wij in 2020 al volop bezig met CLT houtbouw, waaronder ons toekomstige kantoor ‘Blue Village’ in De Meern Utrecht. Nou ja kantoor… zeg maar gerust ‘Sustay woonkamer’. Een prachtige en prettige plek om samen met ons team en relaties aan de wereld van morgen te werken. We beseffen dat de beste oplossing met betrekking tot CO2 reductie schuilt in het planten van nieuwe bossen. Met dat in het achterhoofd en de drive om de volgende generatie een mooiere wereld aan te bieden zullen we een leidende rol binnen de sector gaan oppakken in het toevoegen van nieuwe bomen wereldwijd. De start van 50.000 stuks in december is nog maar kinderspel.

CLT kantoor ‘Blue Village’ in De Meern Utrecht

Kortom, de transformatie in 2020 naar een impact gedreven scale-up organisatie, waarbij betaalbaarheid, klimaat en mensen centraal staan, zetten we voort. Niet alleen wij, maar ook andere teamleden zullen met veel bevlogenheid jullie in 2021 blijven bestoken met onze visie op en bereikte resultaten ten aanzien van het verbeteren van de Nederlandse woningmarkt en de wereldwijde problematiek rondom klimaatverandering.

Maak er een mooi(er) jaar van en blijf gezond!

Frank Pieper & Menno Schapendonk
Sustay, voor een betaalbaar & duurzaam (t)huis