Skip links

Guido en Anne blikken terug op Q3 2021

Het laatste kwartaal is aangebroken. Dat betekent dat we weer terugblikken op de afgelopen drie maanden. De zomer begon bij ons goed. Naast af en toe mooi weer was het dan half juli eindelijk zover: project Rhijnhaeghe Bunnik kon haar eerste bewoners verwelkomen. Het betrof hier de 10 rijwoningen, verdeeld over twee blokken. Twee zonnige én feestelijke dagen.

Oplevering 10 rijwoningen Rhijnhaeghe Bunnik

De zomer betekende ook de start van de verhuur in Houten. Na een lange periode konden dan eindelijk alle geïnteresseerden zich aanmelden bij verhuurmakelaar Van ’t Hof Rijnland. Met de gemeente Houten zijn specifieke voorrangsregelingen afgesproken. Deze manier van een woning toewijzen bevordert volop de doorstroming in de regio Houten en zo profiteren er dus nog veel meer mensen.

Over gemeenten gesproken. Die zaten niet stil. Zowel gemeente Leiden als Woerden keurden een bestemmingsplan goed. Dat betekent dat project De Geus Leiden en De Molenhoek Woerden op gaan naar de volgende fase en de start bouw van deze mooie projecten steeds dichterbij komt. Een goede zaak, want dat hebben we hard nodig in Nederland.

Wie gek is op lijstjes kon z’n geluk deze zomer niet op: PropertyNL deed opnieuw onderzoek naar de productie van woningontwikkelaars en Sustay eindigde wederom in de top 20. Ons specialisme is (midden)huur, dus als je iets specifieker verder kijkt kunnen we vol trots mededelen dat we binnen dit segment zelfs in de top 10 meedoen. Een mooie stimulans om ook in 2022 vele betaalbare huurwoningen toe te voegen.

Blije gezichten dus deze zomer. Wat echter de grootste verademing afgelopen kwartaal was en een goede zaak: het coronavirus en bijhorende besmettingen nam af. Dat zorgde ervoor dat de overheid versoepelingen aankondigde. Die kans lieten we niet liggen! Toen project Verde Vista Centrumplan in Zoeterwoude van start ging, was dat een mooi moment om weer eens na 1,5 jaar een start bouw gezellig te vieren. Zo geschiedde dus half september. Overigens niet alleen met betrokken partners, ook de bewoners van het naast gelegen Verde Vista project The Hill (87 middenhuur appartementen) werden hierbij betrokken. Collega Six pakte uit met een heuse Indian Summer Party, met voorop aanvoerder wethouder Ton de Gans. Hij sprak lovende woorden, onthulde dat er een Jumbo supermarkt komt aan het toekomstige plein en deed zelfs een bijzondere ‘archeologische’ vondst op het bouwterrein: de Middenhuur Award bokaal. Van de gezellige middag en avond is een leuke aftermovie gemaakt.

Wethouder Ton de Gans graaft Middenhuur Award bokaal op

Die flinke middenhuur bokaal wordt 26 oktober uitgereikt op de PROVADA Amsterdam. Afgelopen kwartaal werd er samen met de Stec Groep veel achter de schermen voorbereid. Zo moest de jury geïnstalleerd worden en werden uit vele inzendingen de uiteindelijke 12 nominaties bekend. Wat blijkt? Het zijn 12 soms hele verschillende organisaties, maar alle initiatieven hebben wel gemeen dat ze middels middenhuur echt de Nederlandse woningmarkt verbeteren. We zijn reuze benieuwd wie de jury als winnaar aan gaat wijzen. Feit blijft dat het segment nog meer in de schijnwerpers gezet moet worden, want we hebben dringend meer middenhuur woningen nodig. De afgelopen maanden zijn de koopwoningen opnieuw gestegen. Gold voor tweeverdieners met een modaal inkomen nog dat zij in 2013 een kleine € 50.000,- tekort kwamen om de prijs van een gemiddelde koopwoning te kunnen lenen. Medio 2021 is dit bedrag voor hen echter opgelopen tot € 215.000,-! Een woning kost momenteel gemiddeld € 415.000,- in Nederland. De consequentie is helder: voor middeninkomens zonder eigen geld is vrijwel geen enkele koopwoning meer bereikbaar en een voor een sociale huurwoning komt men niet in aanmerking. We hopen dat de Middenhuur Award Nederland aan het denken zet.

De finale gaat tussen a.s.r. Real Estate, Wonam & ERA Contour

De combinatie van teamwisseling en covid versoepelingen resulteerde dat we eindelijk weer eens met het team van een borrel en diner konden genieten. Dat gebeurde in september bij Op Roose, om de hoek van ons kantoor. Een aanrader. Centraal stond het afscheid van onze (ex-)collega’s Victor en Tjeerd. Zij vervolgen elders hun pad. Tegelijkertijd was het direct een welkomstdiner voor Thijs Meijer. Thijs heeft jarenlang voor Capital Value gewerkt en gaat nu als projectmanager bij Sustay hard werken aan de vastgelopen woningmarkt. Welkom Thijs! We groeien door, dus met aanwinst Thijs zijn we er nog niet. Dus ben jij of ken jij een goede projectmanager? Kijk dan eens op onze careerpage ‘werkenbijsustay.nl’.

Zeg goede projectmanager… kop koffie doen?

Een goed najaar toegewenst.

Guido & Anne
Sustay, voor een betaalbaar & duurzaam (t)huis