Skip links

Top 3 Middenhuur Award: Wonam, ERA Contour & a.s.r. naar finale

Dinsdag 26 oktober start de PROVADA en de ochtend start met de feestelijke uitreiking van de Middenhuur Award. De jury heeft in september en oktober 12 nominaties uitvoerig beoordeeld en daaruit is deze week unaniem een top 3 voortgekomen. De finale zal gaan tussen ERA Contour met Little C Rotterdam, a.s.r. Real Estate met haar middenhuur impact strategie (ASR Dutch Core Residential Fund) en Wonam met project BUUR Leidsche Rijn Utrecht (samen met woningcorporaties Mitros & Portaal).

Jurylid Hans Ton, directeur wonen van Ministerie van Binnenlandse Zaken, licht één van zijn favorieten enthousiast toe: “Het was een pittige taak om tot een top 3 te komen aangezien alle 12 nominaties daadwerkelijk de Middenhuur Award verdienen! Zelf vind ik dat met Little C een aantrekkelijk design in Rotterdam is neergezet met een groot aandeel middenhuur. De buurt heeft dankzij ERA Contour een flinke upgrade ondergaan en mensen die geen woning kunnen of willen kopen wonen nu in een wijk die aanvoelt alsof ze zo New York binnenstappen.

Juryvoorzitter Esther Geuting van Stec Groep vult aan: “Mooi initiatief vanuit a.s.r. om met hun impact strategie bij te dragen aan meer betaalbare huurwoningen waarbij nauw wordt samengewerkt met marktpartijen en gemeentes. Het is goed dat de woningen voor een middellange termijn ook daadwerkelijk in het middensegment blijven. Er wordt namelijk ingezet op een gematigd huurbeleid. Zo is het huurniveau gemaximeerd op basis van de grootte van de woningen tot maximaal € 1.004,- en de eerste twintig jaar worden de huren met maximaal CPI +1%, per jaar geïndexeerd, waardoor de woningen voor een langere tijd in het middensegment blijven en daardoor dus bereikbaar blijven voor middeninkomens. Doorstromers krijgen bovendien voorrang in de toewijzing van middenhuurwoningen. Circa 87% van het ASR Dutch Core Residential Fund is middenhuur en a.s.r. geeft aan huurders met een sleutelberoep voorrang te geven.”

Wonam (BUUR), ERA Contour (Little C) en a.s.r. Real Estate (impact strategie) staan in de finale van de Middenhuur Award 2021

De onafhankelijke jury bestaat uit Peter Boelhouwer (TU Delft), Wabe van Enk (PropertyNL), Hans Ton (Ministerie BZK), Martijn Balster (gemeente Den Haag) en voorzitter Esther Geuting (Stec Groep). De juryleden hanteerden een vijftal criteria om tot een oordeel te komen. Zo werd er gekeken naar lef, daadkracht, hoe vernieuwend een nominatie is en of het makkelijk reproduceerbaar is op locaties elders. Daarnaast waren de twee criteria bijdrage verbetering positie middenhuur / middeninkomens en stimulans tot meer sociale cohesie erg belangrijk voor de jury.

Jurylid en wethouder wonen van gemeente Den Haag, Martijn Balster haakt daar op in: “Bij project BUUR van Wonam vind ik het mooi om te zien dat er een samenwerking is ontstaan tussen niet één, maar twee corporaties en een ontwikkelaar. De entrees en garages worden echt gedeeld door zowel de sociale huur en middenhuur doelgroep. Iets wat je niet vaak ziet. Daarbij worden de woningen verhuurd volgens het Actieplan Middenhuur van de gemeente Utrecht, waarin een minimale exploitatieperiode is opgenomen en een maximale jaarlijkse huurprijsstijging. Met in totaal 454 woningen binnen het betaalbare segment worden er echt stappen gemaakt.”

Dinsdagochtend 26 oktober om 11:00 uur start het event Middenhuur Award op PROVADA-stand 12.49 van PropertyNL. Naast de uitreiking zelf wordt er tevens kennis gedeeld over het segment en de huidige uitdagingen en problematiek binnen de Nederlandse woningmarkt. Sprekers zijn onder andere Peter Boelhouwer en Robert van Ieperen. Naast de top 3 waren ook woningcorporatie Staedion, Bouwinvest, Syntrus Achmea, stichting OnsHuys, Gemeente Rijswijk, platform Stayinc., Provincie Utrecht, OMM/Gemeente Zoeterwoude en Rabobank genomineerd.

Heb je een PROVADA toegangsticket en wil je dit event bijwonen? Dat kan! Meld je hier aan via de event-kalender van PropertyNL.

Heb je andere vragen en/of opmerkingen omtrent de Middenhuur Award? Neem dan contact op met Björn Six.