Skip links

Terugblik Q3 door Menno & Frank

Inmiddels zitten we al weer in het vierde kwartaal en daarmee het staartje van dit jaar. De herfst is begonnen, iets wat buiten duidelijk zichtbaar is. Hoe anders was dat in het vorige kwartaal toen we zelfs op de aller heetste dag ooit (40 graden!) de oplevering van project De Voor in Biddinghuizen op de agenda hadden staan. Niettemin was de opkomst enorm voor deze 18 nul-op-de-meter eengezinswoningen in het middenhuur segment. 25 juli was daarmee een hete én geslaagde middag net voor de vakanties.

Drie weken eerder startte dat 3ekwartaal overigens met het op de puntjes van de i zetten omtrent de aanbieding voor de locatie Eikenstein in Zeist. Een project waar we echt maatschappelijk het verschil dachten te kunnen maken door sociale huur, middenhuur én betaalbare koop te combineren voor diverse doelgroepen, waaronder personeel van het oncologiecentrum Prinses Maxima. Hoewel er helaas geen dialoogfase mogelijk bleek hebben we toch naast een fantastisch maatschappelijk programma en reeds sterke partners aan boord, een flink bod uitgebracht richting het rijk. Twee maanden later werd weer eens pijnlijk duidelijk dat er iets flink loos is met onze woningmarkt. De marktconforme bieding van Sustay bleek met vele miljoenen overschreden. Met zulke absurde biedingen cq. grondprijzen kun je geen businesscase rond krijgen waar je beleidsmatig het verschil gaat maken. Er zal waarschijnlijk weer een grotendeels duur (koop)programma komen… iets wat Zeist juist al zoveel heeft. Als de politiek hiermee door blijft gaan (lees: A roepen, maar B handelen) komt de realisatie van meer betaalbare woningen nooit goed van de grond! 

Planconcept Zeist in vogelvlucht

Privé hebben we allemaal heerlijke vakanties achter de rug. Iedereen is er even lekker tussenuit gegaan en fris daarna weer aan de slag gegaan. Toen wij terugkwamen van onze vakanties lagen er meerdere mooie mededelingen voor ons klaar.

Zo kwam onze eigen Six met het verzoek om zijn nieuwe social enterprise (een school voor ondernemers en directeuren van breed mkb!) te sponsoren. Daar konden we natuurlijk geen nee op zeggen. Kennisdeling en maatschappelijk verantwoord ondernemen stimuleren we erg binnen Sustay. We hebben voor het kick-off event 15 oktober in het Afas theater 30 stoelen ingekocht en aangeboden aan onze relaties. Daar werd goed op gereageerd, de aanmeldingen liepen goed en het event was een groot succes. 

Waar we ook erg trots op zijn is het feit dat Sustay in juli als nieuwkomer hoog in de lijst van Top 100 Woningontwikkelaars van PropertyNL is beland. De 17eplaats overall, maar zelfs de 6epositie als het om huur gaat. Wat een prestatie! En het mooie is: er komt nog zoveel meer aan. Het goede nieuws werd in augustus opgevolgd met een sterk interview, waar we wederom duidelijk maakte dat voor ons nog meer samenwerkingen met woningcorporaties er aan zitten te komen. Lees het interview hier terug.

Tijdens en na onze vakanties liep de ludieke Zomerhits actie ook als een trein. Uiteindelijk was het intern wéér Kevwe die won. Hij heeft er blijkbaar een neusje voor. Van de stemmers won Robert Edzes Koerts de hoofdprijs: een diner voor 2 bij een beachclub. De loting en uitslag moest uiteraard net zo ludiek als de winactie zelf per video bekend gemaakt worden.

De weken rondom eind augustus en begin september stonden tevens in het teken van bewonersavonden. Ineens hadden we er drie achter elkaar. Voor de projecten De Geus Leiden, Verde Vista Centrumplan Zoeterwoude en De Schaloen Den Haag konden geïnteresseerden met al hun vragen terecht bij Sustay en aangesloten partners. Je merkt dat het samen optrekken met de doelgroep echt zijn vruchten afwerpt. Iets wat we graag blijven doen in de toekomst.

Bijeenkomst Verde Vista Centrumplan

Die aanpak van samen optrekken hanteerde Arnold ook bij project Eikenhout. Dat heeft mede geresulteerd in een akkoord op het projectplan door het College van B&W gemeente Houten. Een prachtig project waar sociale huur, middenhuur en betaalbare koop voor ouderen wordt gecombineerd in 1 appartementencomplex met veel groen erom heen.

De laatste maand van het 3ekwartaal had ook een zwart randje. Op 19 september overleed fotograaf John Verbruggen. Hij werd 51 jaar. John kreeg landelijke bekendheid omdat hij op Twitter open deelde hoe zijn einde verliep. Dapper. Wij herinneren hem vooral als een onwijs goede fotograaf. Meerdere Sustay projecten zijn namelijk prachtig door hem vastgelegd. Zoals deze. Of wat dacht je van deze

Een dag later, op vrijdag 20 september tekende Kevwe namens Sustay mee aan het Stadsakkoord Wonen. Diverse institutionele beleggers, woningcorporaties, bouwbedrijven, ontwikkelaars en de gemeente Utrecht doen hier aan mee. Het doel is om gezamenlijk te voorzien in de dringende behoefte aan betaalbare (huur)woningen, betere doorstroming en meer gemengde wijken in Utrecht. Een goede zaak.

Tot slot werd het kwartaal afgesloten met de presentatie van een nieuwe Raad van Advies. Hoogleraar woningmarkt prof. dr. Peter Boelhouwer (TU Delft), organisatieadviseur en interim corporatiebestuurder Mariëtte Heemskerk en ontwikkelaar-belegger Rob Vester, oud-directeur Syntrus Achmea Real Estate & Finance, vormen het nieuwe trio. Sustay zit in de doorgroeifase van start-up naar scale-up en zal op regelmatige basis sparren met de Raad van Advies over de te volgen koers.

We verheugen ons op het slot van 2019!
Frank Pieper & Menno Schapendonk

De nieuwe Raad van Advies