Skip links

Jimmy & Robin blikken terug op Q1 2021

Onze eerste terugblik van 2021. Wederom één die we altijd zullen blijven herinneren, daarover straks meer. Én de eerste terugblik voorzien van een nieuw duo, ditmaal teamleden Jimmy en Robin. Een volgend kwartaal zal dit een ander duo zijn. Het was duidelijk dit keer het kwartaal rondom dé mens en ons team. Variërend van nieuwe teamleden, tot nieuw leven (een geboorte), tot einde leven (het trieste overlijden van onze collega Don).

Maar eerst blikken we terug op onze projecten. Er gebeurde genoeg. Het jaar begon met een start bouw. Dit keer project Rhijnhaeghe in Bunnik, wat een prachtige gemixte woonbuurt wordt met verschillende type woningen en doelgroepen. Een onderdeel van dit project is sociale huur, wat we samen realiseren met woningcorporatie Lekstede. Het betreft hier 27 sociale huurwoningen en schrik niet… daar kwamen alleen al in januari 1287 aanmeldingen op binnen. Jaja, er is duidelijk wat aan de hand met de woningmarkt. Ondanks dat deze start niet feestelijk gevierd kon worden en dus sober bleef, hebben al betrokken partners meegewerkt aan deze leuke video. Het covid virus had tevens invloed op de 3bewonersavond van project De Schaloen Den Haag. Projectmanagers Robin en Victor konden deze niet fysiek in de buurt laten plaatsvinden, echter een webinar bracht uitkomst. Er deden digitaal veel omwonenden mee en er werden veel vragen gesteld. Een positieve avond, waarbij de uitkomst hier terug te vinden is. De Molenhoek Woerden, waar in een volledig transformerend gebied door ons 72 betaalbare huurappartementen komen, werd ondertekend door de gemeente en Sustay. En ja wederom moesten we kiezen voor de digitale variant. Niettemin een mooie stap om binnenkort te starten daar met de bouw.

Start bouw Rhijnhaeghe Bunnik

Naast alle bouwactiviteiten in Bunnik, werd er ook flink doorgebouwd in Houten. De vorm van het gekromde gebouw Eikenhout wordt daar al zichtbaar. Alle koopappartementen zijn nu verkocht en binnenkort start de verhuur van de middenhuur appartementen. In Bunnik is dit kwartaal ook een start gemaakt met de verhuur van de rijwoningen. De appartementen volgen later dit jaar. In Bunnik en Houten hebben we gekozen voor een combinatie van sociale huur, middenhuur en een klein beetje koop. Bij het project Verde Vista Centrumplan in Zoeterwoude is daarentegen in het eerste kwartaal de beslissing gemaakt om definitief geen koop toe te voegen, echter alleen sociale huur en middenhuur. Een mooie beslissing, want de regio kan daar goed betaalbare huur gebruiken. Naast bouwen werd er in De Meern Utrecht volop gesloopt ten behoeve van ons nieuwe kantoor Blue Village. Dat wordt een hele transformatie en dat blijft gaaf om te zien. Over gaaf gesproken… in Leiden zijn we volop bezig met de voorbereidingen van CLT-houtbouw project Brahmslaan. Daar komen, duurzaam in hout gebouwd, sociale huurappartementen voor woningcorporatie Ons Doel Leiden. Dat ziet er dus zo uit, fantastisch als je het ons vraagt.

CLT houtbouw in Leiden

Over CLT houtbouw hebben we al eerder enthousiast bericht. Het is een duurzame trend die gaande is en die we bij Sustay volop omarmen. Inzetten op duurzaamheid loont en leidt altijd tot een win-win situatie. Nu zijn we onder andere volop met hout bezig, slechts enkele jaren terug was de nul-op-de-meter woning nog een hele stap. Vandaag de dag zie je dat al veel, maar in 2017 op de Provada stonden a.s.r. en Sustay vol trots aan te kondigen dat project Zeewolde voor beide partijen de eerste keer werd. Dat was toen een grote stap. Dat vroeg inzetten op duurzaamheid is wel beloond, want dit eerste kwartaal behaalde a.s.r. als eerste in Nederland met een woningfonds het duurzame BREAAM-NL In Use certificaat. Dat behaalden a.s.r. onder andere met ons project Zeewolde, van de nul-op-de-meter pilot. Iets wat jaren later na realisatie een heel trots gevoel geeft.

Project Zeewolde: duurzaamheid loont

Het hele team heeft weer hard gewerkt aan bestaande en nieuwe projecten. Over ons team gesproken… dit was wel het kwartaal van het team. Het jaar startte met de introductie van een nieuwe collega: Tjeerd de Boer, oud-directeur van Ufkes – Volker Wessels. Tjeerd is iemand waar Sustay al jaren prettig mee samenwerkte. Tevens de juiste gesprekspartner voor onder andere woningcorporaties. En wist je dat Tjeerd een patent heeft op een zonnecel? Lees zijn bio hier maar eens. Tjeerd was niet de enige uitbreiding binnen ons team. Oud bekende Kevwe Scott-Emuakpor verliet eind 2019 Sustay, echter maakte dit kwartaal zijn comeback. Goed om weer op het vertrouwde nest terug te zijn Kevwe! Het gezin van collega Guido ging ook voor uitbreiding: op 15 februari kwam het fantastische nieuws dat dochter Myrthe-Merle geboren was. Prachtig! Maar wat ligt blijdschap en verdriet soms zo dicht bij elkaar. Waar we vol blijdschap hierboven over uitbreiding en nieuw leven schrijven, kwam dit kwartaal het trieste nieuws dat het niet goed ging met Don. Op 8 maart overleed Don daadwerkelijk, hij verloor de strijd tegen kanker. Dat kwam hard aan. Don was vanaf de start betrokken bij Sustay. Hij heeft een enorme bijdrage geleverd aan het fundament van ons bedrijf door zijn betrokkenheid bij onze eerste projecten in Zwolle, Deventer en Arnhem. Daarna was Don onder andere projectmanager bij Mercatorhof Waalwijk en De Voor Biddinghuizen en tot enkele weken voor zijn dood (ja, Don wist niet van ophouden) stak hij nog volop energie in ons toekomstige kantoor Blue Village en CLT project Brahmslaan Leiden. Don was altijd positief, empathisch en gold als een soort vader binnen Sustay. Toen Sustay net begon werkten we met de functietitel ambassadeur. Don is daar nooit meer vanaf gestapt en wat ons betreft blijft hij ambassadeur voor het leven.

Don van Holten, ambassadeur voor het leven

Het einde van Don kwam veel te vroeg, echter de wijze waarop Don afscheid heeft genomen, van ons, maar vooral met en van zijn vrouw en kinderen, was erg mooi. Ondanks het trieste slot blikken we positief terug op een enerverend eerste kwartaal.

Tot over een paar maanden weer, met een nieuw duo.

Jimmy Kools & Robin Everaars
Sustay, voor een betaalbaar & duurzaam (t)huis