Skip links

Frank & Menno blikken terug op Q2 2018

Het tweede kwartaal van 2018 ligt achter ons, dus is het weer tijd om terug te blikken.

Voor Sustay startte Q2 direct goed, want in april mochten we twee keer het hoogste punt vieren. Project Sint-Jakobsschelp te Bergen op Zoom trapte eerste week april feestelijk af. De week erop was het de beurt aan Reykjavik en Camelot030 (intern bekend als B@start en B@ducated) in Leidsche Rijn Utrecht. Mooi om te zien hoe snel alles zich ontwikkeld.

Over snelheid gesproken… wat te denken van de oplevering eind mei van project Bergkwartier in Zeewolde. Daar werden 22 eengezinswoningen, waaronder onze eerste NOM-woningen, na 6 maanden bouw opgeleverd aan ASR Dutch Core Residential Fund. Als we die snelheid vasthouden komt het weer helemaal goed met de woningmarkt in Nederland. Complimenten ook aan Schutte Bouwbedrijf.

Inmiddels hebben we allen de jaarlijkse vastgoedbeurs Provada achter de rug. Altijd weer een moment om oude bekenden te spreken en het laatste nieuws te delen. Voor ons gold dat we twee bijzonderheden naar buiten konden brengen. De eerste was dat Sustay deelneemt aan het duurzame initiatief “De duurzaamste kilometer van Nederland”. Onze collega Giel van Wijk is betrokken bij dit groene project in Leiden. En met ons nog +20 partijen. Goede ontwikkelingen, die op de Provada in een daadwerkelijke LOI werden gegoten.

Daarnaast kwamen we op de Provada met nog een interessante LOI. Namelijk voortkomend uit een markttoets. De eerste succesvolle in Nederland! Een primeur om erg trots op te zijn. De Gemeente Den Haag en woningcorporatie Staedion heeft ons geselecteerd om daar een prachtig programma, met sociale huurwoningen erbij, te realiseren. Hiermee helpen we Nederland echt vooruit.

De woningnood is tevens gaande in Bunnik. Er is daar veel behoefte aan middenhuur en appartementen. Ons project Rhijnhaege, waar eveneens sociale huurwoningen komen, speelt hier sterk op in. De aanloop naar een bestemmingswijziging verliep soms stroef en duurde lang. Niettemin heeft de gemeenteraad in juni in al haar wijsheid positief besloten. Onze 91 diverse woningen gaan daar de woningvoorraad en de doorstroming echt bevorderen.

Soepel verliep project Rhenomare in De Meern. In januari 2017 sloegen we daar de eerste paal. Nu kleine anderhalf jaar later wonen de bewoners er al. Al zeggen we het zelf, maar de mix van eengezinswoningen, appartementen én herenhuizen zijn een verrijking voor het dorp.

Wat alle marktontwikkelingen betreft. Sustay is momenteel in samenwerking met bouwpartners en leveranciers druk met verdere optimalisatie van haar huurproducten. Door een stapeling van wensen van overheden en de bouwsector die deels fictief prijzen probeert hoog te houden voelen wij het nog meer als onze verantwoordelijkheid om duurzame woningen te kunnen blijven realiseren in een betaalbaar huursegment.

Wat we ook steeds vaker tegenkomen rondom diezelfde problematiek zijn tenders. In onze optiek zijn tenders alleen maar interessant om de grondopbrengsten te maximaliseren. Het probleem is dat er inhoudelijk graag gestuurd wordt op de kwaliteit vanuit de woonvisie, maar er doorgaans gestuurd wordt op het maximale grondbod. Prima en begrijpelijk, maar wees daar duidelijk over en geef niet de illusie dat dit objectief en rationeel beoordeeld wordt. Wij vinden dat de overheid juist zou moeten kiezen door haar eigen woonvisie voorop te zetten om zo ook haar steentje bij te dragen in de woningmarkt problematiek. Door zelf aan het stuur te zitten kan men keuzes maken in doelgroepen en kwaliteit en tegelijk de daarbijbehorende grondwaarde maximaliseren. Echter, hiervoor zul je met elkaar de dialoog moeten voeren om ook de kleine nuances scherp te krijgen en is het middel van een anonieme tender niet geschikt. Ons advies: ga vooral met elkaar in gesprek als de woonvisie voor jou van belang is.

Al bij al een druk kwartaal wederom. Dan is het juist goed om zo nu en dan ook te ontspannen met het hele team. Bovendien zijn we uitgebreid met de twee ervaren projectmanagers Robin Everaars en Arnold Nieuwendijk, die direct met hun neus in de boter vielen. Want wat doe je als de zomer start en de langste dag aanklopt? Dan ga je met z’n allen lekker lunchen, heel hard racen op het kart-circuit in Driebergen en ’s avonds met alle partners erbij afsluiten met een welverdiende BBQ. Nieuweling Robin Everaars was overigens s’ middags direct het snelst en ging met de Sustay Green Prix bokaal naar huis. De volledige uitslag vind je hier.

We wensen iedereen een fantastische zomer toe! Die van ons is al perfect gestart.

Oh… en eigenlijk valt het niet meer binnen het 2ekwartaal, want het betreft hier zondag 1 juli, maar wat een wereldwedstrijd van Max Verstappen in Oostenrijk zeg! Het belooft echt een mooie zomer te worden.

Frank Pieper & Menno Schapendonk