Skip links

Leiden & Sustay gaan voor de duurzaamste kilometer

De Gemeente Leiden heeft een geweldige ambitie: ze wil de duurzaamste kilometer van Nederland gaan realiseren… in het levendige stationsgebied! Daarvoor heeft ze partners nodig die net zo ambitieus zijn. Sustay doet mee.

Het Leidse Stationsgebied zit momenteel in een flinke metamorfose. Op dit ogenblik draagt Sustay daar aan bij in de vorm van project De Geus. Bovendien staat heel Nederland aan het begin van de energietransitie. Hoe kunnen deze twee ontwikkelingen elkaar versterken? Die vraag legde Gemeente Leiden diverse partners voor op de Provada van vorig jaar. Uiteraard wilde Sustay graag een bijdrage leveren aan het antwoord. De Gemeente Leiden ging vorig jaar in gesprek met Sustay en diverse andere deskundigen uit de sectoren vastgoed en duurzaamheid.

Het Leidse stationsgebied is een langgerekt gebied van 1 km, wat nu de duurzaamste kilometer van Nederland dient te worden. Kernbegrippen zijn;

  • CO2-neutraal
  • Volledig gasloos
  • Klimaatbestendig
  • Groen
  • Circulair

De komende jaren wordt het gebied getransformeerd naar een aantrekkelijk gemengd gebied voor werken, recreëren en wonen, waaronder het specialisme van Sustay: middenhuur. Deels wordt hiervoor gesloopt en nieuw gebouwd, deels vindt transformatie plaats. Bij alle opgaven speelt energie en de energietransitie een belangrijke rol.

Op 24 april vond een workshop plaats in Leiden om de ambitie verder vorm te geven. Namens Sustay is Giel van Wijk betrokken bij dit traject.

Bekijk hier de video die vorig jaar werd ontwikkeld.