Skip links

Sustay ontwikkelt multifunctioneel project De Geus in Stationsgebied Leiden

Met het fonkelnieuwe duurzame complex De Geus tegenover het Centraal Station krijgt Leiden dankzij ontwikkelaar Sustay dan eindelijk haar eigen megabioscoop. De Geus biedt ruimte aan acht bioscoopzalen, congresruimte, 84 betaalbare huurwoningen, horeca, retail en een parking.

Sustay, gespecialiseerd in het ontwikkelen van duurzame en betaalbare huurwoningen, koopt het YNS-pand op de locatie van de huidige eigenaren Ymere en NS-stations. De bouw van project De Geus zal naar verwachting het eerste kwartaal 2019 van start gaan.

Het Stationsgebied in Leiden is een drukbezocht gebied dat dagelijks meer dan 70.000 bezoekers heeft. De huidige inrichting sluit niet aan op de kansen die dit belangrijke knooppunt van Leiden biedt. Om deze reden voert de gemeente Leiden regie op de herontwikkeling van het Stationsgebied. Herontwikkeling van het gebied zorgt voor de verbinding tussen de relatief kleine schaal van de historische binnenstad en de grotere schaal van de nieuwe ontwikkelingen rondom het station. Daarnaast is er, net als in de rest van Nederland, grote behoefte aan betaalbare huurwoningen.
Sustay weet dit exact goed samen te laten smelten in project De Geus. Wethouder Paul Laudy (bouw en openbare ruimte) laat enthousiast weten: “De Geus is goed voor Leiden. Met deze ontwikkeling krijgen we eindelijk de grote bioscoop waar iedereen al jaren op wacht en spelen we sterk in op de behoefte van comfortabel en betaalbaar wonen in het centrum van Leiden. Dit project is een fantastische aanvulling op het Stationsgebied waar de komende jaren nog veel meer gaat gebeuren. De Geus heeft allure en geeft een prachtige eerste indruk, de benodigde beleving en markeert de entree van Leiden.”
Ontwikkelaar Sustay uit Utrecht realiseert project De Geus samen met Bioscopen Leiden, OZ Architecten, ABT adviseurs, Jumbo en een particuliere belegger.

Het programma van ca. 17.000 m2 (multifunctionele) betreft:

  • 84 betaalbare huurwoningen
  • 1.800 m2 convenience store en horeca
  • 8 bioscoopzalen met ook congresfunctie
  • 120 parkeerplaatsen