Skip links

Bouwen met hout: heel normaal toch?

Bij Sustay zien we toekomst in CLT (houtbouw). Niet iedereen begrijpt dat. 5 (slechte) redenen waarom anderen ons niet volgen!

VERVUILEND MATERIAAL

Hout is het slechts denkbare bouwmateriaal om de aarde mee te vervuilen. Je kan als opdrachtgever, architect of ontwikkelaar beter een ander materiaal kiezen om permanent meer CO2 in de ozonlaag af te zetten. Hout is echt hopeloos als je kijkt naar de uitstoot van giftige stoffen en CO2 dan kan je beter een ander materiaal kiezen.

ZWARE CONSTRUCTIE

CLT is een laatste redmiddel voor diegene die een zwaar constructie materiaal wil toepassen, bijna elk ander materiaal is namelijk veel zwaarder. Dat komt omdat hout relatief licht van gewicht is, zeker gezien haar constructieve sterkte. Kies vooral voor een ander materiaal als je een zware fundering wil maken en waar veel vervoer bewegingen en mensen voor nodig zijn.

LANG BOUWPROCES

CLT is slecht bestand tegen trage bouwprocessen. Deze prefab bouwmethode in de fabriek is totaal niet bruikbaar als je de huidige lange bouwprocessen gewend bent, met onvermijdelijke vertragingen en juridische geschillen als gevolg. Kies dan vooral niet voor CLT.

PENETRANTE GEUR

Houten gebouwen ruiken sterk en geven een zuurstofrijke natuurlijke geur af. Dat kan irritatie opwekken bij degene die de voorkeur hebben voor een stoffige omgeving met dampende chemische processen. 

EINDIGE HULPBRON

Op de in de index van eindige hulpbronnen staat hout helemaal onderaan. Als je namelijk een gebouw wil maken met eindige bronnen en die veel energie kosten om te maken in plaats van de productie op een natuurlijke wijze dan kan hout daar nooit tegenop. 

Benieuwd naar ons CLT verhaal? Klik hier!