Skip links

PROVADA: MRP wint Middenhuur Award 2022

De Middenhuur Award 2022 is dinsdag 14 juni op de Provada gewonnen door ontwikkelaar MRP met project AMST Amsterdam. De Utrechtse woningcorporatie Mitros eindigde met De Juf op de tweede plaats en het Huybert van Olden hofje in Arnhem van ontwikkelaar Skope Vastgoed werd derde.

Het winnende AMST is een duurzame, mixed-use ontwikkeling en maakt betaalbaar wonen voor middeninkomens in de levendige metropool Amsterdam mogelijk. Van de 252 woningen, verdeeld over 2 gebouwen, is 80% bestemd voor middeldure huurwoningen (variërend van 40m2 tot 140m2!) en 20% voor woningen in de vrije huursector. Een deel van het middensegment huurwoningen is erg geschikt voor grotere gezinnen met een woninggrootte boven de 100 vierkante meter, wat zeer uitzonderlijk is in Amsterdam. AMST ligt centraal tegenover het Amstelstation, vlakbij Schiphol en verschillende uitvalswegen. Het project is een combinatie van wonen, werken, elkaar ontmoeten en ontspannen. De stedelijke plint omvat een Jumbo supermarkt, horeca, een foodmarkt, broedplaats en voorzieningen voor ondernemers. Daarnaast komt er een ondergrondse parkeergarage en een ruime, overdekte fietsenstalling. VenhoevenCS is verantwoordelijk voor het ontwerp en Heddes voor de bouw, die februari 2021 van start ging.

Het event vond opnieuw plaats op de Provada-stand van partner PropertyNL in de RAI Amsterdam en trok veel publiek. Dit jaar was het Sander Schimmelpenninck die het event opende. Daarna was het aan de twee initiatiefnemers Jimmy Kools van ontwikkelaar Sustay en Esther Geuting van adviesbureau Stec Groep om het grote publiek duidelijk te maken dat er echt wat aan de hand is met de Nederlandse woningmarkt. Het publiek genoot aandachtig en werd nog danig op de proef gesteld door presentator Sander Schimmelpenninck middels een middenhuur kennis-quiz. Bijzonder detail: niemand won de quiz!

12 nominaties, 5 juryleden, 3 finalisten
In totaal werden 12 initiatieven genomineerd voor de award. Waaronder Grote Beer en Diepeveen van Dura Vermeer, The Roofs van a.s.r. & CBRE, een leaseconstructie van WoonFriesland en het transformatieproject NOW van Syntrus Achmea. Alle 12 nominaties worden uitgebreid beschreven op de website middenhuuraward.nl. Uiteindelijk werden drie organisaties, woningcorporatie Mitros (De Juf), Skope Vastgoed (Arnhems hofje) en MRP (met AMST) genomineerd voor de finale. Dat gebeurde na beoordeling van alle inzendingen door een onafhankelijke jury met kennis van middenhuur en de oververhitte woningmarkt. De jury bestond deze editie uit Hans Ton (Ministerie van BZK), Wabe van Enk (PropertyNL), Peter Boelhouwer (TU Delft), Jos Melchers (gemeente Rotterdam) en Esther Geuting (Stec Groep). Zij beoordeelden de afgelopen maanden onder andere op criteria als sociale cohesie, lef en verbetering positie middeninkomens.

De bokaal gaat opnieuw naar de hoofdstad
Na een goede drie kwartier was het dan zover: de daadwerkelijke uitreiking. Juryvoorzitter Esther Geuting opende in het bijzijn van de winnares van vorig jaar, Melanie Egberts van Wonam, een grote envelop en gaf het verlossende woord: MRP!

Winnaar en ceo / eigenaar van MRP, Bart Meijer kan zijn geluk niet op: “MRP helpt daadwerkelijk de middeninkomens met project AMST. Het voegt echt veel betaalbare woningen toe aan onze hoofdstad en dat is niet altijd makkelijk in Amsterdam. Het was een pittige businesscase, maar wie a zegt moet ook b realiseren. De beker gaan we een jaar showen in ons kantoor, maar eerst nemen we hem mee naar onze stand verderop op de PROVADA.”

Runner up Maarten Cornelissen van woningcorporatie Mitros toonde zich een sportief verliezer: “Deze tweede plaats is voor Mitros een duidelijke bevestiging. Het inzetten van sociale middenhuur midden in de stad Utrecht wordt erkend. Dankjewel jury.”

Skope Vastgoed verloor net als Mitros de finale, toch kon Huib van Olden een grote glimlach tevoorschijn toveren: “Eenmaal in de top 3 wil je natuurlijk ook winnen, maar deze finaleplek en de mooie woorden van de jury geeft ons hofje veel erkenning. Het idee van ons project is werd al in 1774 gestart en wordt vandaag na al die jaren beloond met een top 3 Middenhuur Award. Fantastisch.”

De forse goudkleurige wisseltrofee gaat daarmee voor de tweede keer op rij mee naar Amsterdam. Echter eerst gaat de forse beker naar stand 11-16 van MRP om daar nog de resterende drie PROVADA dagen in het middelpunt te staan.

De Middenhuur Award is een initiatief van middenhuur ontwikkelaar Sustay en adviesbureau Stec Groep en werkt met partners TU Delft, Ministerie van Binnenlandse Zaken & Koninkrijksrelaties en PropertyNL. Met de award willen alle partijen middenhuur initiatieven nog meer in de schijnwerpers zetten. Het segment voegt veel toe aan de vastgelopen woningmarkt. Zo voorziet het een grote groep Nederlanders die nu tussen wal en schip vallen in het bemachtigen van een betaalbare woning. Kopen is vaak voor de middeninkomens onbereikbaar en voor sociale huur komt men niet in aanmerking. Daarnaast zorgt middenhuur tevens voor doorstroming vanuit sociale huur en bijvoorbeeld bij senioren die een eengezinswoning achterlaten. Met sociale huur en koop mixt het segment bovendien goed en dat zorgt voor nog meer gemixte wijken.

Ook voor 2023 staat een derde editie Middenhuur Award in de planning.