Skip links

Terugblik 2021 (waaronder ontvlechting Sustay Group)

Mag het nog? Ik wens iedereen een mooi en gezond 2022 toe. Graag blik ik nog één keer terug op een succesvol, echter tevens bewogen jaar. Dit is bovendien een terugblik die ik alleen voor mijn rekening neem en dat heeft een belangrijke reden. Daarover later meer.

Eerst wil ik teruggaan naar het begin van 2021 en starten bij oud-collega Don van Holten. Don zat al vanaf de start van Sustay in het team. Hij was al geruime tijd ziek en verloor de strijd tegen kanker uiteindelijk op 8 maart. Ook al kwam het niet onverwachts en ben ik onwijs dankbaar dat er nog prachtig afscheid heeft plaats kunnen vinden, het ging ineens veel te snel. Don, heel Sustay mist je nog elke dag en voor ons ben je ambassadeur voor het leven.

In memoriam: Don van Holten

Naast einde leven, kwam er ook nieuw leven. Letterlijk bij collega’s Guido en Kevwe, die vader werden in 2021 en figuurlijk ook nieuw leven in het team. Afgelopen jaar verwelkomde Sustay junior projectmanager Anne Koesen en kwam beleggingsmarkt-expert Thijs Meijer over van Capital Value. Hier stopt het niet bij, want ons team zal dit 2022 jaar verder uitgebreid worden.

Dat gedreven team heeft vorig jaar wederom een enorme prestatie geleverd. Zo werd op projectniveau in Bunnik dan eindelijk gestart met de bouw en werden daar hartje zomer zelfs al de eerste rijwoningen opgeleverd. Projecten De Schaloen Den Haag, Brahmslaan Leiden, Molenhoek Woerden, Eikenhout Houten, Verde Vista Centrumplan Zoeterwoude en De Geus Leiden kwamen tevens in een andere fase. In Zoeterwoude kon zelfs naar 1,5 jaar covid-pandemie (onvoorstelbaar, maar waar) weer iets gevierd worden! Samen met bewoners van project Verde Vista / The Hill ernaast organiseerde Sustay een gezellige ‘Indian Summer Party’ met dj en BBQ.

Dankzij versoepelingen kon half september weer eens iets gevierd worden.

De Nederlands woningmarkt heeft dit soort projecten met betaalbare woningen heel hard nodig. Want een covid-pandemie of niet in 2021, de prijzen op de huizenmarkt explodeerde nog harder dan in 2020. Vandaag de dag kost een gemiddelde koopwoning € 435.000,-. Gemiddeld! Gold voor tweeverdieners met een modaal inkomen nog dat zij in 2013 een kleine € 50.000,- tekort kwamen om de prijs van een gemiddelde koopwoning te kunnen lenen, halverwege 2021 was dit bedrag voor hen opgelopen tot € 215.000,-! De consequentie is helder: voor middeninkomens zonder eigen geld is vrijwel geen enkele koopwoning meer bereikbaar. Een sociale huurwoning is er echter nauwelijks en in de meeste gevallen komen mensen met een middeninkomen hiervoor tevens niet in aanmerking. Dan blijven onze projecten over en ja ook die zijn schaars. Dat we ons hard maken voor deze groep mensen is terug te vinden in verschillende initiatieven. Zo belandde Sustay vorig jaar zomer wederom in ‘Top45 Woningontwikkelaars’ van PropertyNL (binnen segment huur zelfs top 10 in Nederland), deden we mee aan de samenstelling van het Biedboek Middenhuur Gelderland en gingen we zelfs nog een stap verder door samen met Stec Groep de Middenhuur Award in het leven te roepen.

Betaalbaar wonen, zoals De Molenhoek Woerden, wordt steeds schaarser

Die Middenhuur Award kreeg vorm toen Six in de zomer partners als Ministerie van Binnenlandse Zaken en PropertyNL over de streep trok en een onafhankelijke jury samenstelde. De jury bestond uit de vijf (verschillende) woningmarktexperts Peter Boelhouwer, Hans Ton, Wabe van Enk, Martijn Balster en Esther Geuting. Uiteindelijk werden 12 partijen genomineerd en werd de finale door het trio a.s.r. Real Estate, Wonam en ERA Contour op de Provada gespeeld. Dat was dinsdag 26 oktober een groot succes. De Provada ging door en vele bezoekers bezochten het event op de stand van PropertyNL. Robert van Ieperen, Peter Boelhouwer en juryleden Esther Geuting & Wabe van Enk kroonden uiteindelijk ontwikkelaar Wonam met project BUUR tot winnaar.

Wonam wint met BUUR de eerste Middenhuur Award editie

Er gebeurde nog veel meer de afgelopen maanden. Zo benaderde woningcorporatie Viveste ons om een pilot te starten omtrent community. Voor project Eikenhout Houten, dat bestaat uit 80 appartementen voor senioren verdeeld over sociale huur, middenhuur en koop, werd ingezet op een hechte gemeenschap, waar men elkaar straks kent en naar elkaar omkijkt. Een community team is vervolgens aan de slag gegaan met verschillende activiteiten en een eigen app. Inmiddels hebben er filmdagen plaatsgevonden én de tv-show ‘Eikenhout Draait Door!’. Jaja, we hebben een eigen Matthijs van Nieuwkerk in ons team. Mooi om te zien dat de bewoners in Houten het zo goed oppakken. Ook de start sloop in Moerwijk Den Haag (project De Schaloen) en Woerden (project Molenhoek) maakt ons erg trots, de bouwwerkzaamheden van deze projecten gaan dit 2022 jaar van start. En wat te denken van CLT houtbouw project Brahmslaan in Leiden voor woningcorporatie Ons Doel? De bouw ging daadwerkelijk van start en het is niet gelogen: de bouwplaats ruikt daar echt naar vers gezaagd hout!  Erg gaaf om het bewijs te leveren dat duurzaam bouwen en betaalbaar wonen echt hand in hand kunnen gaan!

In het kader van duurzaamheid besloten we bovendien om wederom een flinke bijdrage te doen einde jaar: via project Eden planten we voor de 2keer 50.000 nieuwe bomen wereldwijd! Een goede zaak. En nog een hele goede zaak waar we natuurlijk niet omheen kunnen: op 12 december werden vele plafonds beschadigd door die enorme sprong in de lucht! Max Verstappen zette de racewereld op zijn kop en werd wereldkampioen F1! We geven het eerlijk toe: vrijwel het hele Sustay team heeft die middag een traan van blijdschap gelaten.

Nieuwe bomen zijn wereldwijd hard nodig!

Tot slot een grote en belangrijke mededeling: de samenwerking tussen de dga’s van Sustay Group zal eindigen. Na een jarenlange succesvolle samenwerking hebben Menno Schapendonk en ik gezamenlijk besloten om onze bedrijfsactiviteiten zelfstandig voort te zetten. Dit betekent dat Menno onder een andere naam verder zal gaan met de beleggings- en investeringstak van het bedrijf. Ik zal de ontwikkelingstak voortzetten onder de naam Sustay. Namens Menno en ik willen we alle betrokkenen hartelijk danken voor de mooie periode die achter ons ligt.

Uiteraard zal ik namens Sustay en samen met een fantastisch nieuw team jullie in 2022 blijven bestoken met onze visie op het verbeteren van de Nederlandse woningmarkt en de wereldwijde problematiek rondom klimaatverandering.

Nogmaals dank voor afgelopen jaar en maak er zelf een grandioos en gezond 2022 van!

Frank Pieper
Sustay, voor een betaalbaar & duurzaam (t)huis