Skip links

Woonbuurt Mercatorhof volledig nul-op-de-meter

De nieuwe ‘all-electric’ woonbuurt Mercatorhof in de wijk Besoyen te Waalwijk is sinds donderdagmiddag 13 juni volledig duurzaam en energieneutraal door het plaatsen van de laatste zonnepanelen. Wethouder Eric Daandels (gemeente Waalwijk) nam deze feestelijke taak voor zijn rekening. 

Mercatorhof is een volledig gasloos nieuwbouwproject bestaande uit 44 nul-op-de-meter (NOM) eengezinswoningen, verdeeld over 2 fases. Daarnaast is het bijzonder dat het uitsluitend vrije sector huurwoningen betreft in het middenhuur segment, waar momenteel in heel Nederland een enorm tekort in is. Het project is verrezen op de plek waar voorheen verzorgingshuis Samarja was gevestigd.

Feestelijke bijeenkomst met bewoners
Sustay is naast ontwikkelaar van dit project samen met belegger Altera de eigenaar. Samen pakten ze op het bouwterrein, waar nog hard gewerkt wordt, feestelijk uit om deze mijlpaal te vieren. De drie sprekers Menno Schapendonk (directie Sustay), Harold Grobben (directie bouwbedrijf Schutte) en wethouder Eric Daandels (gemeente Waalwijk) spraken vol lof en hieven samen met alle genodigden, waaronder veel toekomstige bewoners, het glas. 

“Ik ben ontzettend blij dat de oplevering van een groot deel van deze gasloze woningen binnen enkele weken in het zicht is. Mercatorhof voorziet in middeldure huur waar momenteel ook in Waalwijk veel behoefte aan is. Als gemeente blijven we continue kijken naar de combinatie prettig en duurzaam wonen gekoppeld aan betaalbaarheid”, aldus wethouder Daandels.

Sustay directeur Menno Schapendonk, die zelf is opgegroeid in Waalwijk, vult trots aan:“Enkele maanden geleden lag er alleen nog een fundering en nu zijn de eerste keukens al geplaatst waarmee fase 1 bijna afgerond is. Zo snel duurzaam en betaalbaar bouwen geeft een enorm voldaan gevoel. Ontzettend veel partners zijn betrokken geweest bij de totstandkoming. Met veel passie is Mercatorhof door ons ontwikkeld en nu blijven we als mede-eigenaar ook in de toekomst betrokken bij deze buurt.Uiteraard kijken we graag samen met de gemeente waar nog meer betaalbare en duurzame middenhuur te realiseren valt.”

Na de lovende woorden was het aan de wethouder om de laatste zonnepanelen te plaatsen met een verrijker. De middag werd afgesloten met een gezellige borrel en genodigden konden twee woningen bezichtigen.

Er zijn slechts nog enkele woningen te huur in fase 1, zie www.mercatorhof.nl.