Skip links

HNY! Frank & Menno blikken terug op 2018

Gelukkig nieuwjaar! Net als vorig jaar, toen wij zijn gestart met het terugblikken, kijken we graag ook nu weer terug. Het was een positief jaar dat in het teken stond van verdere groei en ontwikkeling, zowel van ons team als de projectenportefeuille.

Een aantal speerpunten voor Sustay voor 2018 – aanvullend op de huidige marktoriëntatie en positionering ten aanzien middenhuur-  was nog verdere intensivering van de samenwerking met woningcorporaties in diverse steden en ontwikkelingen, aanvullende innovatie, verduurzaming en efficiency van onze huurproducten en tot slot het doen van meerdere weloverwogen mede-beleggingen in eigen ontwikkelprojecten. Iets wat we doortrekken in 2019.

Zo bezochten Frank en Giel in het kader van die verduurzaming en innovatie een cross laminated timber (CLT) fabriek. Daar gaan we overigens concreet wat mee doen in dit nieuwe jaar. Daarnaast is Giel namens Sustay betrokken bij de ‘Green Deal’: het realiseren van de duurzaamste kilometer van Nederland te Leiden. Toch was onze start van het jaar juist ludiek. De gemeenteverkiezingen stonden namelijk gepland en daarbij was de woningmarkt voor vrijwel elke partij een speerpunt. Uiteraard waren diverse programma’s niet naar ons zin, dus kondigden we met veel bombarie in Utrecht Lijst 17 aan: de Partij Voor Middenhuur, afgekort PVM. Door diverse media werd onze bekendmaking overgenomen en het gevolg was dat op kantoor de telefoon ineens roodgloeiend stond. Het was natuurlijk één grote grap, maar de toon was hier in Utrecht wel gezet. De PVM site middenhuur.nu is nog steeds live.

Die PVM filosofie kwam dit jaar overigens wel weer helemaal tot zijn recht. In Zoeterwoude werd de bouw feestelijk gestart van project Verde Vista, samen met wethouder Ton de Gans. Hier gaat Sustay 87 middenhuur appartementen realiseren. In Waalwijk werd gestart met de sloop. Project Mercatorhof wordt een prachtige woonbuurt met 44 duurzame en energie-neutrale eengezinswoningen.

Daarnaast zijn we erg trots op de vele nieuwe projecten die in ontwikkeling zijn gegaan vorig jaar. Zo werd Zoeterwoude uitgebreid met project Verde Vista Centrumplan, gaan we woonbuurten realiseren in onder andere Houten, Bunnik, Biddinghuizen, Oude Tonge én Den Haag. Die laatste is overigens via een landelijke markttoets binnengehaald, samen met woningcorporatie Staedion. Een primeur, want Sustay is daarmee de eerste in Nederland. Iets wat we met veel vreugde bekendmaakten op de Provada van 2018.

Niettemin blijft het allermooiste als projecten daadwerkelijk worden opgeleverd. Dat we echt zien dat mensen er met plezier gaan wonen en leven. 2018 was wat dat betreft een prachtig jaar. In Zeewolde hadden we een record: een oplevering binnen 6 maanden! Daarnaast werd Rhenomare (De Meern) succesvol opgeleverd en wonen er nu vele mensen in het architectonisch hoogstandje St. Jakobsschelp te Bergen op Zoom. Tot slot is ook Leidsche Rijn Centrum Utrecht er dankzij twee prachtige ontwerpen van architecten er op vooruit gegaan. En… ook niet onbelangrijk: 399 appartementen rijker! Vele projecten werden in 2018 met een drone door ons in beeld gebracht. Het is echt de moeite waard om een blik te werpen op ons Sustay Vimeo kanaal.

Niet alleen zakelijk als ontwikkelaar, tevens privé gebeurde er veel omtrent bouwen en wonen. Zo betrok Menno, die ook nog eens 40 werd, vorig jaar zomer na een lang intensief bouwproject met het gehele gezin een prachtig nieuw huis. Frank daarentegen startte in 2018 juist zo’n traject. Collega Giel koos voor een nieuwe loft in Leiden en Six kocht en verbouwde een monumentale opknapper in Zeist. Buiten dit hebben we er überhaupt voor gekozen om meer met ons team te doen. Alleen al vanwege het feit dat Sustay met drie nieuwe teamleden in 2018 groeide in de vorm van Arnold, Robin en einde jaar Monique. Zo organiseerden we een kartrace met BBQ, lanceerden we de Sustay Zomerhits waarbij intern Kevwe won en extern Natasja Tanis en eindigden we het jaar gezamenlijk met een heerlijk diner in Utrecht. Op sportief vlak behaalden we als bedrijfsteam de 7eplek op het hardloopevent Bunnik Mooiste.

Het laatste kwartaal van 2018 leek wel een ‘event-kwartaal’ te zijn voor ons. Half oktober mocht Sustay de MCD najaarsexcursie organiseren. Thema was Middenhuur/Leidsche Rijn Centrum en deze dag bestond uit kennisdeling, project bezoeken en een rondleiding door het nieuwe centrum van Leidsche Rijn.

Op 1 november ging onze lang gekoesterde wens in vervulling toen we wethouders een heuse “Roadtrip Middenhuur” aanboden. Vele bestuurders uit de U16+ regio waren deze dag aanwezig toen we met een bus 3 middenhuur projecten bezochten. Gedeputeerde Pim van de Berg werd onze ‘aanvoerder’. Ook wethouders Erika Spil (Bunnik) en Hans Adriani (Nieuwegein) waren, samen met ons, gastspreker. Een zeer leerzame en gezellige dag, waarbij we aantoonden dat afspraken maken prima gaat en middenhuur in elke gemeente voortvarend gerealiseerd kan worden.

Ons laatste event vond plaats op 18 december. Projecten Reykjavik (Syntrus Achmea) en Campus 030 (Camelot) waren net daarvoor opgeleverd en verdienden een openingsfeestje binnen het thema “Black & Gold”. Wethouder Klaas Verschuure verrichtte de openingsact en de architecten deelden hun trots. Al bij al een zeer geslaagde afsluiter van het jaar!

Tot slot hebben wij besloten om het 2018 jaar niet te eindigen in het uitdelen van relatiegeschenken, maar is er voor gekozen om een donatie te doen richting KiKa. Een stichting die ontzettend haar best doet om de wereld, vooral voor kinderen, net even iets mooier te maken.

Het voltallige Sustay-team zal samen met al haar nauw betrokken partners wederom dit nieuwe jaar met volle energie aan de slag gaan om Nederland van duurzame middenhuur woningen te voorzien. Met veel plezier en passie blijven we jullie bestoken met onze visie op en initiatieven in de woningmarkt.

Iedereen die in 2018 betrokken was bij Sustay: nogmaals ontzettend bedankt!

Frank Pieper & Menno Schapendonk
Directie Sustay