Skip links

Start eigen politieke partij PVM is fake

Vorige week zorgden we voor veel commotie door officieel aan te kondigen dat we uit frustratie een eigen politieke partij in Utrecht zouden lanceren, genaamd de Partij voor Middenhuur (PVM). Nu, een week later, zullen we eerlijk opbiechten: het is niet waar.

Ineens was daar de opmerkelijke aankondiging: Lijst17 was onverwachts nog als politieke partij toegevoegd voor de gemeenteraadsverkiezingen in de stad Utrecht. Een partij voor middenhuur, die zich richt op alle mensen die actief op zoek zijn naar een betaalbare huurwoning in het middensegment, maar veelal achter het net vissen. Met als doel de beoogde imperfecties in de markt om te buigen door zelf politiek te gaan bedrijven.

We wezen intern een lijsttrekker en ook een fake-woordvoerder aan. Björn Six, de zogenaamde woordvoerder licht toe: “Het zogenaamd oprichten van de PVM had niet als doel om een klassieke 1 april grap uit te halen. Waar het ons bij Sustay om gaat is het wakker schudden van de politiek en markt. Daarnaast wilden we woningzoekenden in heel Nederland een hart onder de riem te steken. Er moet namelijk nu echt wat gaan gebeuren op dit vlak. Er is inmiddels veel aandacht van Rijk en Provincie voor middenhuur en ook op lokaal niveau wordt er veel over gesproken, vooral rondom verkiezingstijd. Veel gehoord is de kreet dat de markt dit moet oplossen. Wij van Sustay doen dit al jaren succesvol, echter hebben we daar wel de lokale politiek voor nodig. Ook dit wordt bevestigd door het Rijk. Het blijkt dat de neuzen van de plaatselijke politiek nog lang niet altijd dezelfde kant op staan. Dit maakt het lastig in Nederland om een betaalbare huurwoning te bemachtigen, ondanks de beschikking over een prima modaal inkomen en dito baan. We wilden daarom prikkelen en uitdagen. We hopen dan ook dat de handschoen wordt opgepakt door andere partijen.”

Dat prikkelen lijkt gelukt, gezien alle reacties. Sinds vorige week stond de telefoon roodgloeiend bij Sustay. Telefoontjes, whatsappjes, e-mails, social media berichten, het hield niet op. Six vervolgt: “De respons was overweldigend. Zo vroegen diverse beleggers om opheldering. Bouwpartners krapten achter hun oren. Journalisten repten over belangenverstrengeling. Inwoners uit Utrecht vonden het over het algemeen een mooie actie, maar anderen vonden dat we beter focus konden houden in plaats van deze zogenaamde carrièreswitch. Nou iedereen kan met een gerust hart adem halen, wij blijven gewoon ontwikkelaar en zullen niet de politiek in gaan. Wel gaan we graag de komende tijd met de nieuwe gemeenteraden en colleges mooie dingen realiseren en zo echt samen het verschil maken! Want het is hard nodig.”

Woensdag 21 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen en in Utrecht doen dus niet 17, maar 16 partijen mee, zonder een partij voor middenhuur. De boodschap is echter helder en graag komen we ten tijde van de vorming van de coalitieakkoorden graag verder in gesprek in de regio Utrecht en elders. Uiteraard zullen we later dit jaar weer eens terugblikken op de verkiezingsbeloften, coalitieprogramma’s en daadwerkelijk genomen maatregelen om te komen tot meer middenhuur.

Meer informatie over de PVM is te vinden op www.middenhuur.nu.

Leave a comment