Skip links

Timelapse CLT houtbouw start Brahmslaan Leiden

Het CLT houtbouw project Brahmslaan Leiden gaat ontzettend snel! Hoe snel? Bekijk onderstaande timelapse video:

 

Wordt CLT de nieuwe norm?

Een belangrijke oorzaak, zo niet dé belangrijkste oorzaak van klimaatverandering is de wereldwijde uitstoot van CO2. Helaas is 38% wereldwijd afkomstig van de bouwsector. Door te bouwen met hout (Cross Laminated Timber, afgekort CLT) kan op het vlak van CO2-reductie door de sector een enorme wenteling plaatsvinden. Het grootste voordeel schuilt in het feit dat hout CO2 absorbeert en vasthoudt. Toch zijn er nog veel meer voordelen op te sommen. Zo gaat de bouwperiode flink omlaag door minder vervoer en heeft het weer nauwelijks invloed op hout, waardoor het werk minder vaak stilvalt. Houten gebouwen warmen bovendien gemakkelijk op in de winter en koelen sneller af in de hedendaagse warme zomerdagen omdat hout deze warmte niet vasthoudt. Daarnaast hebben meerdere studies uitgewezen dat leven in een houten omgeving prettiger aanvoelt omdat de radionstraling die licht bij beton vrijkomt ontbreekt. Dat belooft dus veel goeds voor de toekomstige bewoners aan de Brahmslaan 80.

Uniek is de combinatie CLT & betaalbaarheid

Die toekomstige bewoners zijn huurders van woningcorporatie Ons Doel. Dat maakt dit houtproject naast het duurzame aspect extra bijzonder. Ontwikkelaar Sustay realiseert vrijwel altijd middenhuur of een mix, echter ditmaal is het gehele CLT project volledig sociale huur. Een combinatie die met recht uniek genoemd mag worden in Nederland. In het tweede kwartaal van 2022 krijgen de bewoners de sleutel van hun houten huis.

Ook zin om met hout te gaan bouwen? Neem dan contact op met Robin Everaars.