Skip links

Terugblik Q2 door Menno & Frank

Het tweede kwartaal van 2020 begon voor Sustay direct feestelijk! Wethouder Ton de Gans van gemeente Zoeterwoude kreeg op 3 april het podium om de eerste bewoners van appartementencomplex The Hill (wat bij ons projectnaam Verde Vista droeg) te verwelkomen en de sleutel te overdragen. Weliswaar sober en op gepaste afstand, dus een groot feest konden we er niet van maken. Zelfs de overdracht werd opgeknipt zodat nieuwe bewoners niet op hetzelfde moment zouden verhuizen. Ondanks de coronabeperkingen is dit alles toch goed gelukt en het belangrijkste is dat de 87 middenhuur woningen allen verhuurd zijn. Dat de mensen er hun thuis mogen vinden en erg gelukkig worden. Overigens iets wat heel normaal hoort te zijn, maar wat vandaag de dag met de extreme woningschaarste en torenhoge prijzen veel mensen niet lukt.

Die coronaperikelen zorgden er tevens voor dat een deel van Q2 ons kantoor gesloten was en dat het voltallige team gedwongen werd om thuis te werken. Dit ging gelukkig wel goed, niettemin was het een verademing dat half mei de kantoordeuren weer opengingen en dat we sindsdien om en om met de helft van ons team in Utrecht kunnen samenkomen.

Over ons team gesproken: daar waren we sinds vorig najaar volop mee in transitie en er hebben wat veranderingen plaatsgevonden. Dit tweede kwartaal hebben we afscheid genomen van Joris Jansen en Arnold Nieuwendijk. Joris heeft in de periode bij Sustay een grote bijdrage geleverd aan onder meer de projecten in Bergen op Zoom, Waalwijk en Oude Tonge. Arnold drukte zijn positieve stempel op Houten, Bunnik en Woerden. We danken dit duo en wensen ze veel succes toe in de toekomst. Sustay breidde ook uit met drie nieuwe projectmanagers. Zo kwam Pieter Hulst in mei over van Dura Vermeer en is onder andere betrokken bij project De Geus Leiden. In juni kwamen vervolgens Victor Kuipers (ex Fakton) en Guido Wierink (ex Vorm) bij het team. Zij houden zich onder andere bezig met acquisitie, CLT en diverse projecten in Rotterdam, Utrecht en Middelburg. Momenteel lopen gesprekken over de, voorlopig, laatste versterkingen van ons team.

Binnen onze huidige, lopende portefeuille kwamen twee projecten die we samen doen met woningcorporaties echt een stap dichterbij start realisatie! Na een jarenlang voortraject rondom Rhijnhaeghe Bunnik kunnen we dan eindelijk vol trots melden dat de nieuwbouw, onder andere voor woningcorporatie Lekstede, van start gaat. De inclusieve woonbuurt, bestaande uit 91 woningen (zowel appartementen als grondgebonden), wordt verdeeld over sociale huur, middenhuur en een klein beetje koop. Voor project Eikenhout in Houten werd op de laatste dag van Q2 het koopcontract ondertekend door woningcorporatie Viveste. In dit duurzame complex schuilt wederom sociale huur en middenhuur en ook hier zijn er, net als in Bunnik, afspraken gemaakt met de gemeente omtrent huurprijzen, doorstroming en voorrang doelgroepen (in dit geval senioren). Zowel in Houten als Bunnik zal binnenkort de bouw starten van deze betaalbare woningen en dat is hard nodig in Nederland.

In Zuid-Holland waren we ook volop actief. In het Stationsgebied Leiden hebben we voor project De Geus (wonen, bioscoop en foodstore) met de overheden overeenstemming bereikt over de inpassing van 3.000 fietsparkeerplaatsen onder het gebouw. Tevens is het bestemmingsplan onlangs ingediend. In Den Haag tekenden we samen met woningcorporatie Staedion de samenwerkingsovereenkomst voor de nieuwbouw van bijna 600 appartementen in Moerwijk. Wederom hier een groot aandeel sociale huur voor hun portefeuille en tevens een aanzienlijk aandeel middenhuur. Daarnaast zijn er de laatste maanden een aantal nieuwe projecten in ontwikkeling genomen waarover we het volgende kwartaal meer zullen vertellen.

Wat betreft dat betaalbaar wonen in Nederland… Opnieuw deden soms bijzondere nieuwsberichten en onderzoeken vanuit het Rijk de afgelopen tijd onze wenkbrauwen fronsen. In het kader van stikstofproblematiek en het gevreesde coronavirus leek dit nu ineens de reden vanuit politiek Nederland te zijn waarom het woningaanbod zo fors achterloopt. Laten we elkaar nou niet voor de gek houden: dit is vrij recent en daarmee flauwekul. De woningmarkt in Nederland is jaren gespannen, de bouwvergunningen lopen fors achter en het Rijk had al veel eerder de regie moeten pakken. Politiek Nederland dient met frisse blik te kijken naar nieuwe bouwlocaties. En die zijn er nog volop! Zo schreef ons Raad van Advies lid en hoogleraar Peter Boelhouwer al eerder een artikel over bouwen in het “groen”, te weten op landbouwgronden. Posities waar we met gemak een kleine 2% (nee dit is geen typefout!) van af kunnen halen, wat gelijk staat aan circa 600 km2, om in Nederland +1.000.000 nieuwe en duurzame woningen toe te voegen én ook nog eens 50% echt nieuw “groen”, te weten natuurgebied. Dus meer woningen én meer natuur: een verrijking voor onze maatschappij!

Privé zaten we in twee uitersten. Waar Frank naast Sustay voortvarend bezig is met de bouw van zijn eigen nieuwe huis in CLT, moest Menno onverwachts begin mei met spoed aan een hernia geopereerd worden. Het goede nieuws is dat het herstel voorspoedig verloopt.

Naast al deze serieuze zaken was er uiteraard volop ruimte voor luchtigheid en ontspanning. Want einde Q2 betekent dat er een zomer voor de deur staat. De vaste volgers van Sustay weten wat dat inhoudt… zomerhits! We mochten allen weer broeden op een heerlijke zomerse hit waardoor de 2020 lijst opnieuw een fantastische muzikale smeltkroes is geworden. Ontdek hier onze hits, breng je stem uit en maak kans op een diner voor 2 bij je favoriete beachclub in Nederland.

Geniet van de zomer en tot over 3 maanden,

Menno Schapendonk & Frank Pieper
SUSTAY | verantwoord wonen