Skip links

Het moet maar eens afgelopen zijn met dat negatieve sentiment!

UTRECHT – In het FD Vastgoed verscheen op 20 juli het volgende artikel: ‘Huizenprijzen kunnen met nog wel 30% dalen‘. Is dit een evenwichtige, onafhankelijke analyse of bangmakerij en acquisitie tegelijkertijd van een consultancy firm? Wij denken dat laatste. Wederom negatief sentiment aanwakkeren om zo partijen aan te zetten tot het uitzetten van nadere analyses in de vorm van opdrachten.

Nederland is inderdaad niet Duitsland en Belgie, de grond- en bouwprijzen zijn niet vergelijkbaar. Ook is sprake van een hele andere bebouwingsdichtheid in Nederland, we hebben niet zoveel ruimte meer waar gebouwd kan worden en dat zet tevens de marktprijzen. Daarnaast is het huidige woningtekort (weliswaar in bepaalde segmenten) in Nederland opgelopen tot ruim 200.000 woningen en moeten er tot 2020 jaarlijks 50.000 woningen gebouwd worden. Deze marktvraag zal ervoor zorgen dat een geschetste prijsval niet zal optreden. Verder is het goed te melden dat juist deze periode zorgt voor de opkomst van allerlei jonge bedrijven die anders willen ontwikkelen en dat er eindelijk een doorbraak lijkt te zijn qua innovatie in de bouwsector. Dit gaat de BV Nederland ook heel veel brengen.

Al met al een magere analyse met een hoog theoretisch gehalte die weinig bijdraagt aan de discussie, slechts een negatief sentiment aanwakkert en voorbij gaat aan alle positieve ontwikkelingen die er ook te signaleren zijn.