Skip links

Corporaties krijgen sleutels tot middenhuur aangereikt

Op donderdag 9 mei vond de, speciaal voor bestuurs-, directieleden en ontwikkelmanagers van woningcorporaties, de kennisbijeenkomst “De sleutel tot… #middenhuur #socialehuur #samenwerking” plaats. Negen corporaties uit verschillende hoeken van het land stuurden in zijn totaliteit tien personen naar het Wachthuis van Fort De Batterijen te Nieuwegein.

In het kader van een op slot zittende woningmarkt, waarbij doorstroming van sociale huur naar middenhuur en gecombineerde programmering essentieel is, organiseerde initiatiefnemer Sustay de bijeenkomst. De in Utrecht gevestigde middenhuur ontwikkelaar deelde daar de ‘sleutels’ uit om tot een gezamenlijke oplossing te komen en de samenwerking met woningcorporaties kracht bij te zetten.

De middag werd na een goede boerenlunch afgetrapt door professor dr. Peter Boelhouwer van de TU Delft. Hij gaf de deelnemers de laatste inzichten in de woningmarkt met nadruk op middenhuur vanuit corporatie perspectief.

Daarna nam Bart Dopper van Stec Groep het stokje over en gaf uitleg over hoe belangrijk middenhuur is in Nederland en welke kansen er liggen voor woningcorporaties bij een samenwerking met een marktpartij.

Frank Pieper, mede-eigenaar van Sustay, reikte de derde sleutel aan door vele voorbeelden te geven van eigen projecten in de praktijk. Het effect van verdichten en doorstroming per doelgroep kwam tevens uitgebreid aan bod. Bij alle drie de ‘sleutels’ was er volop mogelijkheid tot vragen stellen en met elkaar de dialoog aan te gaan.

Na de drie kennis sessies presenteerde Björn Six (Sustay) de ontwikkelcase gebaseerd op een combinatie van sociaal en middenhuur in het fictieve dorp Hurendam, net gelegen naast de grote stad Den Huur. De deelnemers kregen een kader mee en werden opgesplitst in twee groepen. Daar gingen ze aan de slag met een 6.000 m2 braakliggend terrein in een bestaande wijk. Er werd gevraagd om een schetsontwerp te creëren en een haalbare business-case aan te tonen ondersteund door een financiële onderbouwing. 

Uiteraard deelde Sustay als ervaren middenhuur ontwikkelaar ook haar aanpak en uitkomst op de case. De oplossingen van de corporaties en de marktpartij waren soms overlappend en soms verrassend anders. Daarnaast moest men antwoord geven op vragen als doelgroep bepaling, huurniveau en processnelheid (ontwikkel – oplever tijdspad).

De opzet was bewust klein gehouden en met gelijkgestemde deelnemers. Hierdoor ontstond snel een open, vertrouwde en betrokken setting, waardoor alle deelnemers en sprekers het als een zeer vruchtbare dag ervoeren. Aanwezige corporaties waren Jutphaas Wonen (Nieuwegein), Bo-Ex (Utrecht), Staedion (Den Haag), GroenWest (‘Groene Hart’), Provides (IJsselstein), Viveste (‘Kromme Rijngebied’), Portaal (Leiden), Lekstede Wonen (Vianen) en Habion ouderen huisvesting (landelijk).

De middag krijgt nog een opvolging door de gedeelde kennis, de dialoog en de case uitkomsten te bundelen in een naslagwerk. Binnen enkele weken wordt dit opgeleverd.

Proef de sfeer van de bijeenkomst in onderstaande video: